Wonen in een gewone straat helpt je een leven op te bouwen

Documentaire Buiten Gewoon over vooroordelen

In de laatste aflevering van de documentairereeks Buiten Gewoon van Omroep West komen vooroordelen over daklozen aan bod. Veel mensen denken bij de term dakloze aan een typische straatzwerver: onverzorgde mensen met blikjes bier om zich heen. Projectmanager Housing First Melanie Schmit legt uit wat de gevolgen zijn van deze stigma’s en wat er problematisch aan is.


Melanie: “Het probleem van stigma’s is dat we naar een groep mensen kijken alsof ze algemene kenmerken hebben. Alsof het geen individuen meer zijn met allerlei verschillende omstandigheden, wensen, behoeften, talenten. Je kijkt dan dus niet meer naar de mens die tegenover je zit. Het vertroebelt je beeld. Dat maakt het voor daklozen heel erg moeilijk om weer terug te keren naar de maatschappij.”
 

Een gewone buurman

“Daarom zeggen wij bij Housing First heel duidelijk dat dakloosheid beëindigen met een huis begint. Dat helpt om het stigma weg te nemen. Als jij direct weer in een gewone straat, in een gewone buurt woont dan ben je ook weer een gewone buurman en ben je dus niet iemand uit de daklozenopvang of iemand in een beschermd wonen voorziening. Zo voorkom je stigma’s, in hoe de gemiddelde burger er over denkt maar heel belangrijk; ook in hoe mensen over zichzelf denken.”


Daarnaast benadrukt Melanie dat de problematiek ook beleidsmatig is. “In Nederland kijken wij naar dakloosheid alsof het een zorgopgave is en niet een woonopgave. Terwijl wat mij betreft is het precies andersom. Het is altijd een woonopgave, en in sommige gevallen een zorgopgave. Doordat we dakloosheid als een zorgopgave zien denken mensen dat er iets mis is met iemand die geen huis heeft. Misschien zelfs wel dat hij of zij iets ‘verkeerd’ heeft gedaan om in deze situatie te belanden. Terwijl er eigenlijk sprake is van een falend beleid.”

 

Doorstroom stagneert

Als iemand dakloos wordt dan kan hij of zij zich melden bij het daklozenloket. Daar wordt geprobeerd om snel mogelijk de juiste zorg in te zetten. Ook bij het daklozenloket is zichtbaar hoeveel invloed de woonopgave heeft. Suzanne de Vries van het Daklozenloket: “We kunnen niet iedereen die hier komt helpen. Ik denk dat dat komt door de oververhitte huizenmarkt. Die zit heel erg vast op dit moment. Met als gevolg dat mensen die momenteel in de nachtopvang of in de maatschappelijk opvang verblijven niet kunnen doorstromen naar zelfstandige woonruimte of begeleid zelfstandig wonen. Die mensen blijven daardoor veel langer in de nachtopvang met als gevolg dat er geen uitstroom is. En geen uitstroom betekent dat wij niet kunnen plaatsen.”

 

 

Meer lezen over Housing First?

Lees verder op https://www.limor.nl/housing-first 

Wij kunnen helpen! Wij zijn beschikbaar om te adviseren, begeleiden en trainen bij de implementatie van Housing First. Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Dat kan telefonisch: 085 – 485 6000 of per e-mail: housingfirst@limor.nl

Delen: