Opvangen. Aanpakken. Loslaten.
Opvangen
Eind zoek? Vind bij ons nieuw begin
Wie te maken heeft met dakloosheid, schulden, verslavingen, psychische problemen, verwaarlozing van zichzelf en van relaties – en meestal een combinatie daarvan – ervaart vaak dat het eind zoek is. Waar begin je? Hoe breng je je leven op de rit, als je niet weet hoe? Of als er geen naaste omgeving of een instantie is die je kan helpen?
Rust en stabiliteit
Dan is LIMOR er om je op te vangen. Eerst bezweren we de noodsituatie en zorgen we voor stabiliteit en rust. Als tijdelijk andere huisvesting nodig is, zetten we ons daarvoor in. Waar de veiligheid en gezondheid van jezelf of iemand in je omgeving in het geding komt, schromen we niet de regie tijdelijk naar ons toe te trekken. Indien langer hulp nodig is, stemmen we af hoe die vorm moet krijgen. Crisisopvang, beschermde woonvormen, tijdelijke woonruimte op naam van LIMOR, thuisondersteuning: onze hulpverlening sluit aan bij je situatie en je indicatie. Weet je niet welke indicatie je hebt of kunt krijgen? Daar kunnen we je bij helpen.
Cliëntvraag
De vraag, behoefte en situatie van jou als cliënt is altijd leidend gedurende het hele traject. Daarom is onze hulp zo kort als mogelijk, maar zo lang als nodig.
Aanpakken
Maatwerk
Tijdens het hulptraject werken we samen met jou toe naar een stabiel leven. Hierbij volgen we geen standaard stappenplan. We passen maatwerk toe dat aansluit bij jou als persoon, je situatie, je uitdagingen en je competenties. We maken in onze ondersteuning gebruik van onze eigen methode, Situationeel begeleiden. De kracht van de methodiek ligt in het continu aansluiten bij de cliënt en diens situatie in het moment.
Actieplan
In overleg bepalen we samen een persoonlijk en haalbaar actieplan. We beginnen bij de basis. Wat heb je nodig voor rust en stabiliteit? Wat is nodig om het vertrouwen te herwinnen? Wat kan en wil je zelf? Ook brengen we je levensterreinen in beeld die invloed hebben op het zorgtraject. Bijvoorbeeld in hoeverre je netwerk kan meehelpen of tegenwerkt. Waar nodig creëren we inzicht in het ontstaan en voortbestaan van de problemen. We schromen niet om ‘tussen de oren’ motivatie en overtuigingen weer gezond te krijgen.
Samen: dat werkt
De tijd is aangebroken om je problemen aan te pakken. Dat is niet altijd eenvoudig, maar je krijgt hulp van je vaste begeleider. Zie diegene als een (professionele) vriend die gelijkwaardig naast je staat. Die je adviseert (eerlijker dan je lief is), motiveert en ondersteunt. Met wie je samen aan je competenties werkt. Die je de ruimte geeft als je eens een mindere dag hebt, maar je niet in de steek laat. Ook werken we graag samen met voorzieningen, zoals GKB, thuiszorg, jeugdzorg, wooncorporaties, maatschappelijk werk, wijkteams en GGZ om de zorg zo goed mogelijk op de cliënt te laten aansluiten (onze samenwerkingsverbanden kunnen per regio, provincie en gemeente verschillen).
Zes pijlers van herstel
Onze begeleiding zal per cliënt en per regio verschillen, maar is altijd gericht op zes pijlers voor een stabieler leven:
- Financiële stabiliteit: inkomen voor de belangrijkste levensbehoeften en een stabiele financiële situatie.
- Stabiele huisvesting: inclusief het kunnen voldoen aan bijbehorende verplichtingen.
- Meedoen: deelname aan de maatschappij.
- Verbondenheid: opbouw van een sociaal (vang)netwerk, sociale vaardigheden, een gevoel van verbondenheid en in contact staan met anderen.
- Welbevinden: een staat van gezondheid waarin zowel psychische als lichamelijke aspecten samenkomen en zingeving een centrale rol speelt.
- Veiligheid: hierbij gaat het zowel om eigen veiligheid van de cliënt als de veiligheid naar anderen.
Loslaten
Onze aanpak is erop gericht jou zo snel als mogelijk (weer) in je kracht te brengen. We werken toe naar hernieuwde zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en daadkracht zonder LIMOR. Dit lijkt nu misschien nog ver weg, maar we gaan het gewoon doen. Ons enthousiasme en vertrouwen in jou werkt aanstekelijk, let maar op.
Persoonlijk commitment
Alles oplossen doen we niet. Maar we leren je voldoende om ook zelf je uitdagingen aan te kunnen pakken. Vanuit hernieuwd zelfvertrouwen in een stabiele situatie ben je weer in staat voorzichtig je plek te pakken in de maatschappij. Zo kun je zelf je oude leefsituatie en leefpatronen loslaten. En kan LIMOR je weer veilig loslaten.
(Vang)netwerk
Soms is aanvullende begeleiding voor korte of langere tijd wenselijk, bijvoorbeeld vanuit eerstelijns zorg zoals wijkteams. Ook heb je tijdens je zorgtraject met je begeleider gewerkt aan het creëren van kansen in de omgeving en het opzetten (of herstellen) van een sociaal netwerk. Denk aan familie, vrienden, buren, kerkgenoten en vrijwilligers. Zodat je er ook zonder LIMOR niet meer alleen voor komt te staan.