Onze methodiek
Begeleidingsmethode ontwikkeld door LIMOR
De juiste begeleiding op het juiste moment. Dát is de begeleidingsmethodiek Situationeel begeleiden in een notendop.
Situationeel begeleiden is een theoretisch onderbouwde methode, ontwikkeld door LIMOR vanuit de praktijk én gericht op de praktijk. Alle begeleiders van LIMOR worden hierin geschoold. Onze methode is gericht werken aan herstel. Het is een maatwerkmethode om te werken met mensen met meervoudige problematiek.
Aansluiten bij de cliënt
De kracht van de methodiek ligt in het continu aansluiten bij de cliënt en diens situatie in het moment om van daaruit begeleiding op maat te bieden. Situationeel begeleiden heeft een dynamisch karakter, wat zich kenmerkt door het continu alert zijn, het vroegtijdig signaleren en aansluiten bij wat de cliënt op dit moment in deze situatie nodig heeft.
Wat is er nodig?
LIMOR lost op vanaf de basis. Wat heeft een cliënt als eerste nodig voor rust en stabiliteit? Wat is nodig om het vertrouwen te herwinnen? Wat kan en wil iemand zelf nog? Dat noemen we Situationeel begeleiden, volgens ons de sleutel tot succesvol herstel en rehabilitatie.
Gericht op motivatie en competenties
Naast het afstemmen op de situatie is onze begeleidingsmethodiek Situationeel begeleiden gebaseerd op motivatie en competenties van cliënten, en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Kortom: wat wil en kan iemand? Dit wordt door cliënten als zeer helder ervaren en levert goede resultaten op.
De methodiek gaat er vanuit dat motivatie meer is dan alleen het willen, maar ook: heeft iemand voldoende vertrouwen en is iemand klaar voor de verandering? De competentie gaat over kennis, inzicht en vaardigheden. Afhankelijk van de situatie en de aan- of afwezigheid van competenties en vaardigheden, stemt de begeleider de benadering af op de cliënt en diens situatie. Hierbij staat de situatie met daarbinnen de wensen en behoefte van de cliënt centraal.
Doelen: stabiliseren en verbeteren
De begeleiding is gericht op het stabiliseren en verbeteren van de situatie van de cliënt op zes leefgebieden: een stabiel inkomen en financiële situatie; stabiele huisvesting; het (weer) actief meedoen in de maatschappij; het inzetten of het opbouwen van steun uit iemands eigen netwerk; welbevinden en veiligheid. LIMOR is van mening dat ieder mens naar eigen tevredenheid, zowel persoonlijk als maatschappelijk, moet kunnen functioneren in een omgeving van zijn/ haar keuze. Ons doel hierbij is een zo groot mogelijke kwaliteit van leven en zelfredzaamheid voor de cliënt. Het vertrekpunt binnen de begeleiding is om onszelf overbodig te maken. De begeleider is slechts een passant. Binnen de begeleiding continue gezocht naar de meest duurzame oplossing. Oftewel: opvangen, aanpakken, loslaten.
Wat maakt de begeleidingsmethodiek van LIMOR succesvol?
Situationeel begeleiden is succesvol gebleken in zijn aanpak, ook bij cliënten die overal buiten de boot lijken te vallen of cliënten die bekend staan als zorgmijders. Situationeel begeleiden gaat over het toepassen van de juiste benaderingswijze voor het begeleiden van cliënten in uiteenlopende situaties. De methode maakt gebruik van dialoog gestuurd werken en het continu aansluiten bij de veranderende situatie van de cliënt. Zonder daarbij het uiteindelijke doel uit het oog te verliezen. Het gaat ook over de kracht van de intrinsieke motivatie en competenties die elke cliënt in zich heeft. Ook al lijken die soms onzichtbaar. Situationeel gaat verder over samenspraak met de cliënt en het bereiken van wezenlijke, duurzame resultaten in de begeleiding. Naast zoveel mogelijk zelfregie voor de cliënt streven we naar een goede afstemming met ketenpartners en het netwerk van de cliënt.
Het draait om mensen
Maar waar het vooral om draait in deze methode, zijn de mensen. Mensen die professioneel willen handelen in de praktijk, ten behoeve van mensen die deze professionele aanpak zo hard nodig hebben. Dat doen we met een helder hoofd, warm hart, oprechte interesse en onvermoeibare inzet.
Meer weten?
Meer weten over onze begeleidingsmethodiek Situationeel begeleiden? Neem gerust contact met ons op. Bijvoorbeeld als je benieuwd bent hoe we jou persoonlijk met maatwerkzorg kunnen helpen.
Maar ook als je een professioneel interesse in Situationeel begeleiden hebt, bijvoorbeeld als medewerker van een andere zorginstelling of ketenpartner.
Programmamanager Situationeel begeleiden
-
Lotte Schenk
Programmamanager