Navigatie overslaan

Hoarding

Wat is hoarding?

Verzamelstoornis of hoarding is een psychiatrische aandoening, waarbij een persoon de chronische behoefte heeft om spullen te verzamelen en om zich heen te hebben. Van alles wordt bewaard; weggooien is geen optie want alles heeft waarde. Zo wordt elke kubieke meter in huis gestaag opgeofferd aan alsmaar groeiende verzamelingen. 

Vervuiling en onhygiënische situaties kunnen dan al snel op de loer liggen. Het gevolg is overlast en een ongezonde, soms gevaarlijke leefomgeving in en om het huis. Ook zien we vereenzaming ontstaan bij mensen die lijden aan hoarding. Ze schamen zich teveel om hulp te zoeken. 

Voor wie is deze vorm van ondersteuning?

Als je verzamelgedrag obsessieve vormen vertoont en je leefsituatie daaronder te lijden heeft, is onze ondersteuning bij hoarding mogelijk de oplossing voor jou. Omdat mensen met deze aandoening het moeilijk vinden om zelf hulp te zoeken en aanvaarden, kunnen ook mensen die (in)direct betrokken zijn LIMOR inschakelen.

Wat doen we bij ondersteuning bij hoarding?

We weten hoe moeilijk het is om iemand toe te laten tot je huis. Laat staan je leven en je gedrag. Daarom gaan we stap voor stap te werk. Je krijgt de tijd om aan ons te wennen. Regie houden is voor jou belangrijk, en je eigen tempo ook. Als je merkt dat je op ons kunt rekenen en dat jij de touwtjes in handen houdt, gaan we kijken wat we samen kunnen doen om je situatie te wijzigen. Hand-en spandiensten, kleine beetjes opruimen, reinigen? Samen brengen we de verandering teweeg; in je huis en in je hoofd. Stel je eens voor wat er allemaal mogelijk is als je oude patronen kunt loslaten!

Voorbeelden van onze hulp

  • Het creëren van een veilige en georganiseerde leefomgeving: we helpen met het systematisch opruimen en organiseren van de woonruimte.
  • Het ontwikkelen van gezonde routines: we ondersteunen bij het aanleren van routines om de ruimte netjes en georganiseerd te houden.
  • Het aanpakken van onderliggende psychische problemen: we werken aan het verbeteren van je zelfvertrouwen, zelfredzaamheid, competenties en motivatie.
  • Het opbouwen van een ondersteunend netwerk: we helpen bij het versterken van het sociale netwerk, zodat je niet alleen staat.

Maatwerk

Iedere cliënt is uniek en jij dus ook. Daarom werken we niet met standaardoplossingen. Gelukkig zijn we aanpakkers, en waarschijnlijk krijg je met ons de smaak te pakken om vooruit te kijken. Centraal staan: wat wil en wat kan je? Ook je veiligheid is een belangrijk aspect. We beoordelen zorgvuldig de omstandigheden en de persoonlijke capaciteiten van jou als cliënt om een op maat gemaakt begeleidingsplan te ontwikkelen. Lees ook meer bij onze methodiek Situationeel begeleiden.

Samenwerking met ketenpartners

Bij het begeleiden van mensen met hoarding werkt LIMOR nauw samen met ketenpartners zoals de GGD, gemeente of woningbouwvereniging. Voor het verantwoord opruimen en/of ontruimen en reinigen van de woning wordt gespecialiseerde hulp ingeschakeld. Vanaf de start van het traject kijken we wiens expertise waarvoor kan worden ingezet en welke ketenpartner waarvoor verantwoordelijk is. Zo krijgt iedere cliënt in elk opzicht de juiste zorg en begeleiding.

Dwang en drang? LIMOR blijft naast de cliënt staan

De vrijwilligheid van jou als cliënt staat bij ons hoog in het vaandel. Dit raakt immers rechtstreeks aan je bereidheid en motivatie om het probleem aan te pakken. 

Echter, het kan voor kwetsbare mensen lastig zijn hun belangen zelf te behartigen. En soms is actie zo dringend gewenst, dat het onverantwoord is om te wachten tot de cliënt zelf hulp vraagt. Wanneer een ketenpartner dan ook besluit om een dwangmaatregel op te leggen, blijft LIMOR naast de cliënt staan en ondersteunt diegene bij wat er binnen die situatie nodig is.

Kosten en indicatie

Voor alle vormen van hulp bij LIMOR heb je een geldige indicatie of beschikking nodig vanuit de Wmo, Wlz of Justitie (forensische zorg). Ook kunnen er afhankelijk van jouw situatie en inkomen kosten zijn voor verblijf en begeleiding. Informeer hierover bij je gemeente. Val je onder de forensische zorg? Dan kan je toezichthouder je hier meer over vertellen. 

Informatie, contact en aanmelden

Aanmelden gebeurt in elke regio weer anders. Wil je meer weten over bovengenoemde of over het aanmeldproces, of wil je eens praten met iemand van LIMOR? Voor jezelf of voor een ander: neem gerust contact met ons op. Kijk hiervoor op onze aanmeldpagina of bel ons via 085 4856000.

Deze dienst in jouw regio

Klik op jouw regio voor meer informatie over Hoarding in jouw buurt.