Navigatie overslaan

Begeleid wonen

Wat is begeleid wonen?

Soms kunnen problemen ervoor zorgen dat zelfstandig wonen lastig is. Zeker als deze problemen tegelijk voorkomen en elkaar versterken. Denk bijvoorbeeld aan langdurige dakloosheid, verslaving, psychische klachten of schulden. Of het vinden van je draai na een periode van detentie. Als je deze situatie herkent, biedt LIMOR een oplossing in de vorm van begeleid wonen.

Deze vorm van hulp lijkt op beschermd wonen. In een woonvoorziening van LIMOR kom je op adem. Het verschil is dat er bij begeleid wonen niet 24 uur per dag hulp aanwezig is. Er is wel hulp op afroep beschikbaar.  

Voor wie is begeleid wonen?

Begeleid wonen past bij jou als je (tijdelijk) niet zelfstandig kunt wonen en te maken hebt met bijvoorbeeld:

  • Psychische klachten, problemen die te maken hebben met gevoelens, gedachten en gedrag.
  • Psychosociale klachten, problemen met het geestelijk vermogen en/of de sociale vaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen omgaan met mensen.
  • Verslaving, schulden en dakloosheid, en de problemen die hierdoor veroorzaakt worden.

Wat gebeurt er bij begeleid wonen?

In je eigen tempo helpen we je op eigen benen te staan. Uiteraard is dat niet niks na een hevig ontregeld bestaan. Daarom helpen we je onder andere met:

  • het verkrijgen van rust en ruimte in je hoofd,
  • het aanbrengen van structuur en routines, 
  • een bij jou passende dagindeling,
  • hulp bij alledaagse zaken, zoals de administratie, leren omgaan met geld en contact met instanties, 
  • manieren om de alledaagse zaken uiteindelijk alleen te kunnen,
  • het ontwikkelen van (zelf)vertrouwen, (zelf)respect, motivatie en zelfredzaamheid,
  • het opbouwen van een netwerk, zodat je mensen hebt om op terug te vallen.  

Maatwerk

Elke cliënt of situatie is uniek, en daarom zijn er geen standaardoplossingen. Wel kent onze begeleiding altijd de drie stappen: opvangen, aanpakken, loslaten. Daarnaast ontwikkelen we voor elke cliënt een op maat gemaakt begeleidingsplan. Hierin houden we rekening met de omstandigheden en de persoonlijke capaciteiten van elke cliënt. Wil je meer weten over onze op de persoon afgestemde begeleiding? Daarover lees je meer bij Situationeel Begeleiden, de ondersteuningsmethodiek die LIMOR zelf ontwikkeld heeft.

Begeleid wonen in de wijk

In sommige gemeenten bieden we begeleid wonen in de wijk aan. Hierbij wonen cliënten in hun eigen huis en niet in een woonvoorziening. Afhankelijk van de gemeente heet dit Beschermd Thuis, Volledig Pakket Thuis of Thuisplus. 

Kosten en indicatie

Voor alle vormen van hulp bij LIMOR heb je een geldige indicatie of beschikking nodig vanuit de Wmo, Wlz of Justitie (forensische zorg). Ook kunnen er afhankelijk van jouw situatie en inkomen kosten zijn voor verblijf en begeleiding. Informeer hierover bij je gemeente. Val je onder de forensische zorg? Dan kan je toezichthouder je hier meer over vertellen.  

Informatie, contact en aanmelden

Aanmelden gebeurt in elke regio weer anders. Wil je meer weten over bovengenoemde of over het aanmeldproces, of wil je eens praten met iemand van LIMOR? Voor jezelf of voor een ander: neem gerust contact met ons op. Kijk hiervoor op onze aanmeldpagina of bel ons via 085 4856000.

Deze dienst in jouw regio

Klik op jouw regio voor meer informatie over begeleid wonen in jouw buurt.