Daklozen Groningen krijgen 'Aigen Hoes'

Daklozen een dak en een thuis geven, zonder voorwaarden vooraf. Dat is het principe van Housing First. De Groningse variant heet: Mien Aigen Hoes. Via de organisaties Terwille, LIMOR en Werkpro woont ‘dakloze’ Max sinds eind 2014 in zijn eigen huis. En een groep van zes daklozen heeft vorige week een buddyhuis betrokken. Het kluswerk deden ze zelf.

 

Erik de Vos (directeur Terwille): “Housing First is een initiatief uit Amerika, waar uitstekende resultaten worden geboekt met dit principe. Het is speciaal opgezet door en voor de dak- en thuisloze medemens; een groep die helaas vaak wordt geassocieerd met overlast. We bieden deze mensen een eigen woning zonder zorgvoorwaarden. Afspraken zijn er wel: de cliënt moet zijn huur betalen, geen overlast geven en bereid zijn om begeleiding te accepteren.”

Wat in Groningen gebeurt is uniek in Noord-Nederland. Dak- en thuislozen zijn onderdeel van het team van Mien Aigen Hoes en participeren actief in beleid en uitvoering. “Ze noemen zichzelf de meedenkers”, licht Joris Stavenga (manager Groningen West, LIMOR) toe. “Eén meedenker heeft een forum gelanceerd waarop iedereen ideeën kan deponeren. Een ander heeft voor een zacht prijsje laminaat op de kop getikt. En voor mede-daklozen hebben ze een adviespunt opgericht: de Daklozen Informatie & Adviesgroep. Dit sluit naadloos aan bij de nieuwe WMO: uitgaan van eigen kracht en geen betutteling.”

De groep is erg gemotiveerd: “We willen dit echt tot een succes maken”, vertelt de inmiddels ex-dakloze Wubbo. “Als daklozen hebben we in de buitenwereld een stempel op ons hoofd. Wij gaan laten zien dat we dit stempel niet verdienen.”

“De begeleiders van LIMOR, Terwille en Werkpro werken intensief samen”, vertelt Ingrid Bousema (manager WerkPro). “Ze leren van elkaar en inspireren elkaar.” In overleg met verschillende woningbouwverenigingen huren de organisaties woningen in de stad Groningen, waaronder een pand met 6 grote kamers en gezamenlijke leefruimtes. Erik de Vos: “De adviesgroep heeft dit zelf benoemd als ‘buddyhuis’, een doorstroomhuis waar dak- en thuislozen samen kunnen starten met op zichzelf wonen.”

Bekijk hier het videofragment van Mien Aigen Hoes op RTV Noord.
Beluister hier het radiofragment op Radio 1.

Delen: